Technologie WMF

Firma WMF została założona w 1853 roku. Od początku działalności aż po dziś, WMF stał się dostawcą markowych produktów spełniających najwyższe światowe standardy, czyli wysoką jakość, użyteczność i stylowe wzornictwo. WMF dzięki swemu w pełni profesjonalnemu podejściu stał się marką znaną na całym globie. Produkuje sprzęt codziennego użytku tj. naczynia, ekspresy do kawy, sztućce, zastawy stołowe, noże, a także inne kuchenne gadżety.

Różne zastosowania, jak i bardzo unikatowe wzornictwo wymagają zastosowania najwyższej technologii produkcji. Technologia know-how wpływa na jakość materiałów wykonanych ze stali nierdzewnej, a także na ciągłe wyprzedzanie konkurencji. Nie dziwi zatem fakt, iż symbol Cromargan, który został opatentowany przez WMF już w 1920 roku, stał się domeną i symbolem firmy.

Innowacyjne technologie WMF :

WMF Steam Jet WMF Silence-System WMF Ambient light Ekspresy WMF
WMF Steam Jet –  podgrzewacz parowy dla 2 filiżanek.

Dzięki niemu Twoja kawa będzie zawsze smakować wyjątkowo, zarówno w ciepłe jak i chłodniejsze dni. Dlatego też Steam Jet ma zadbać o to, by Twój napój był mocny i długo utrzymywał właściwą temperaturę .

Napoje kawowe podawane w zimnych filiżankach szybko tracą temperaturę, a idealna crema przestaje być już cremą.

Dzięki zastosowaniu podgrzewacza parowego Steam Jet, taka sytuacja już się nie zdarzy.

Umieść jedną lub dwie filiżanki (do góry dnem), naciśnij przycisk Steam Jet, a już po chwili będziesz mógł dłużej rozkoszować się smakiem prawdziwego, gorącego Espresso.

WMF Silence-System – tłumienie dźwięku pracy modułu zaparzającego.

Teraz przyrządzanie kawy to nie tylko przyjemność, ale i komfort użytkowania.

Dzięki zastosowaniu obudowy izolacyjnej w module zaparzającym, dźwięk jego pracy nie stanie się już przykrym doznaniem dla Twoich uszu.

Stylowe podświetlenie.

Stylowe podświetlenie filiżanek oraz frontu, idealnie wkomponowuje się w estetykę ekspresu.

Indywidualny gust - regulacja mocy kawy w zależności od pojemności filiżanki.

Użyj tego programu w celu ustawienia intensywności napojów kawowych w stosunku do rozmiaru filiżanki/kubka tak, aby osiągnąć ten sam smak w przypadku większej pojemności.

Funkcja Dzbanka WMF Eko mode WMF WMF 1000s WMF 1000 S Pro Barista
Funkcja „Dzbanka” – dla 2, 4, 6 czy 8 filiżanek Cafe Creme.

Jeśli potrzebujesz nieco więcej kawy, ekspres przygotuje do termosu/dzbanka do 8 filiżanek (1 litr) Cafe Creme za naciśnięciem jednego przycisku.

Idealne rozwiązanie na bankiety oraz do sal konferencyjnych.

4 tryby pracy ECO i funkcja Zero Energy.

Nie chcesz tracić więcej energii, niż potrzebujesz? Użyj jednego z czterech trybów ECO przystosowanych i opracowanych do indywidualnych upodobań.

Tryb 1 – dla miłośników napojów mlecznych – cappuccino w każdej chwili i bez zwłoki.

Tryb 2 – bez czasu oczekiwania dla Cafe Creme lub Espresso.

Tryb 3 i 4 – napoje mleczne lub kawy czarne po krótkim czasie oczekiwania.

Ekspres biurowy.

Dzięki zastosowaniu dodatkowych akcesoriów (np. nadstawka zbiornika ziarna), ekspres stanie się bardziej przyjazny w eksploatacji biurowej.

Wygląd również ma znaczenie.

Wysoki połysk polerowanej stali nierdzewnej (Cromargan) i unikalny design sprawi, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.

WMF Perfect-Extraction-System All-In-One WMF WMF Perfect-Extraction-System2 WMFProfesjonalny
Wybierz Swoją ulubioną kawę.

Teraz możesz zaprogramować pod przyciskami szeroki wachlarz kompozycji kawowych.

Ustaw indywidualne parametry napoju, a z uniwersalnej wylewki popłynie:

Ristretto – małe, potężne i wielce skuteczne.

Espresso – mała czarna z mocnym aromatem i charakterystyczną Cremą.

Cafe Creme – o średniej mocy w większej filiżance.

Cafe au Lait – gorąca kawa z ciepłym mlekiem, o karmelowo-brązowym kolorze. Idealna na rozbudzenie w chłodne, leniwe dni.

Cappuccino – filiżanka odpowiednio spienionego mleka z dodatkiem espresso.
Latte Macchiato efektowny, trójwarstwowy napój mleczny.
Espresso Macchiatoespresso z odrobiną spienionego mleka.


Ponadto możliwe jest dozowanie ciepłego, spienionego lub niespienionego mleka oraz gorącej wody, np. do zaparzenia herbaty.

Wylewka uniwersalna All-In-One WMF – jedna do wszystkiego.

Stanowi jednocześnie wylewkę kawy i mleka.

Można regulować jej wysokość, tak aby umieścić pod nią zarówno filiżankę Espresso, jak i szklankę Latte Macchiato.

Aby móc cieszyć się smakiem kawy we dwoje, dzięki podwójnej dyszy mleka, można zaparzyć jednocześnie dwie porcje Cappuccino (wszystkie modele).

Pojedyncze Latte Macchiato przygotujemy we wszystkich modelach, natomiast do dwóch szklanek równocześnie tylko w modelu WMF 1000 Pro S Barista.

W najwyższej pozycji wylewka uniwersalna All-In-One wydaje mleko, natomiast po przesunięciu jej nieco w dół, wydawane będzie mleko spienione.

Ekspres WMF 1000 Pro S Barista wyposażony jest w automatyczny przełącznik: mleko spienione/mleko niespienione.

WMF Perfect Extraction System – Doskonały system ekstrakcji.

Każde ziarenko kawy zawiera ok. 1200 składników, które wpływają na smak i aromat napoju. Aby je wydobyć potrzebna jest niezwykła precyzja ustawień stopnia mielenia ziarna, odpowiednie ciśnienie i temperatura parzenia oraz optymalny czas ekstrakcji.

Po zmieleniu kawa jest wstępnie zwilżana gorącą parą. Następnie pod wysokim ciśnieniem i w temperaturze około 92°C przechodzi proces ekstrakcji w wyniku którego wydobywany jest niepowtarzalny smak i aromat świeżo zmielonej kawy.

System parzenia – Profesjonalny moduł zaparzający, to serce ekspresu WMF.

Jego waga – 1,2 kg czyni go jednym z najcięższych w swojej klasie ze względu na wysokiej jakości materiały, z których został zbudowany.

Masywna konstrukcja pozwala na utrzymanie stałego ciśnienia 16 bar i wysokiej temperatury.

Technologia modułu zaparzającego w ekspresach WMF z linii 900 oraz 1000, została przeniesiona z profesjonalnych urządzeń dedykowanych przez WMF do gastronomii.

Dzięki wysokiej jakości i niezawodności ekspresów linii Presto oraz Bistro firma WMF stała się niekwestionowanym liderem w tej branży.

WMF Connect and Clean
Automatyczne funkcje czyszczenia.

W ekspresach do kawy WMF, płukanie systemu mleka Connect and Clean oraz automatyczne czyszczenie urządzenia uruchamiamy za dotknięciem przycisku, a dalszy proces ekspres wykonuje sam.

Po skończonym dniu pracy ekspresu wężyk, którym było zaciągane mleko wpinamy do dyszy gorącej wody zamykając obieg. Następnie w opcjach programatora włączamy program przepłukania układu mleka. W tym momencie ekspres zaczyna dozować gorącą wodę, wypłukując resztki mleka oraz laktozy. Zanieczyszczoną wodę wyrzuca wylewką do tacki ociekowej. W ostatnim etapie czyszczenia, ekspres wyparza końcówki wylewki gorącą parą.

Takie przepłukanie oraz wyparzenie systemu mleka gwarantuje poprawne działanie dyszy spieniającej każdego dnia.